Nurkowanie na Bonaire

Salt Pier.

Nurkowanie na Bonaire

Najbardziej ikoniczne, dostępne z brzegu nurkowanie na Bonaire. Mimo że rafa tutaj jest dużo mniej spektakularna niż w innych miejscach, stworzenia morskie które znajdują schronienie w podwodnej konstrukcji pirsu zachwycają swoją różnorodnością i bogactwem, zarówno w ciągu dnia jak i w nocy.

Bonaire - Salt Pier - Nurkowanie - GoDive

Lokalizacja Salt Pier

Około 20 minut jazdy samochodem od centrum Kralendijk. Jadąc główną drogą na południe wyspy nie sposób przeoczyć wychodzącej w morze długiej konstrukcji oraz znajdujących się nieopodal jej białych gór solnych.

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

Historia Salt Pier.

Potencjał do produkcji soli na Bonaire został odkryty w XVII wieku. 200 lat później, już pod kontrolą rządu Holenderskiego, wyspa stała się znaczącym centrum produkcji soli. Wraz z rosnącym znaczeniem i ilością przetwarzanego „białego złota”, zarządający zdecydowali o stworzeniu systemu pylonów wzdłuż wybrzeża wyspy. System ten miał za zadanie ułatwienie dystrybucji soli na statki, każdy z kolorów pylonów – czerwony, niebieski (tutaj znajduje się dzisiaj Salt Pier), pomarańczowy i biały, oznaczał określoną jakość soli. Dzięki takiemu podziałowi kapitanowie statków, mogli bez problemu trafić do miejsca załadunku surowca, który mieli zakontraktowany.

Niestety rozkwit produkcji soli między XVII a XIX wiekiem, odbywał się przy wykorzystaniu darmowej siły roboczej w postaci niewolników. Podobnie jak dzisiaj, głównym sposobem uzyskiwania soli jest odparowywanie wody morskiej w tzw. salinach. W ostatnim etapie, zbiór surowca, który dzisiaj wykonywany jest przez olbrzymie maszyny, kiedyś musiał zachodzić ręcznie. Dzisiaj na wyspie znajdziemy wiele miejsc upamiętniających i oddających cześć tej historycznej pracy zniewolonych ludzi.

Po zniesieniu niewolnictwa w końcówce XIX wieku, produkcję soli na wyspie przejęła firma Cargill, która do dzisiaj dzierżawi saliny od rządu Bonaire. Jest również zarządcą jedynego pirsu do załadunku soli na wyspie – Salt Pier.

Charakterystyka nurkowania Salt Pier – Bonaire.

  • Głębokość

10 do 30 metrów
Rafa rozpoczyna się na około 10 metrach i delikatnie opada do piaszczystego dna na głębokości 30 metrów.
Podstawy filarów pirsu znajdują się na około 14 metrach. Najwięcej stworzeń morskich można spotkać na głębokości od 10 do 14 metrów.

  • Temperatura wody

26 do 29 °C.
Najcieplejsza woda jest we wrześniu i październiku.

  • Doświadczenie nurkowe

Minimalny poziom wyszkolenia to PADI OWD – Open Water Diver (lub równorzędny innej organizacji nurkowej).

  • Kiedy nurkować?

Cały rok.

UWAGA: Brak możliwości nurkowania jeżeli przy pirsie znajduje się zacumowany statek. Załadunek soli potrafi trwać nawet kilka dni, skutecznie uniemożliwiając w tym czasie nurkowanie. Przed wybraniem się na Salt Pier warto sprawdzić aktualną możliwość nurkowania, przy wykorzystaniu popularnych aplikacji śledzących ruch jednostek morskich np. MarineTraffic.

Bezpośredni link do Salt Pier w aplikacji MarineTraffic: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-68.280/centery:12.083/zoom:14

  • Warunki pod wodą

Prądy: brak

Widoczność: jest bardzo dobra, potrafi sięgać 20 – 30 metrów, zależy jednak od warunków pogodowych. Przy dużym zafalowaniu może się zmniejszyć ze względu na osad unoszony z dna.

Opis nurkowania.

Miejsce wejścia do wody położone jest tuż przy parkingu dla samochodów. Jest dosyć łagodne, chociaż jak w przypadku większości miejsc nurkowych na Bonaire, w przypadku większego przyboju należy wchodzić ostrożnie aby nie potknąć się o ukryte pod wodą kamienie. W celu dotarcia do najbliższych filarów pirsu, należy przepłynąć kilkadziesiąt metrów nad piaszczystym dnem (głębokość od 2 do 6 metrów).

Salt Pier jest dosyć rozległą konstrukcją i mimo dosyć niewielkiej średniej głębokości – około 12 metrów – nawet dosyć wprawnym nurkom, może sprawić problem, aby opłynąć całości podczas jednego nurkowania. W celu zmaksymalizowania czasu nurkowania, polecamy trzymać się na głębokości gdzie filary pirsu wyrastają z dna – około 12 metrów. Kryje się tam najwięcej życia, a docierające na tą głębokość promienie słoneczne pozwalają obserwować je w pełnej okazałości.

Polecamy zacząć nurkowanie od najdalej na północ wysuniętych części pirsu i powoli płynąć na południe mijając kolejne konstrukcje. Kierunek płynięcia, nawet bez użycia kompasu, można bez problemu trzymać dzięki opadającemu zboczu rafy, którego grzbietem płyniemy. Warto zapamiętać, że Salt Pier ma 5 konstrukcji składających się z wielu filarów. W przypadku dobrego zużycia powietrza, po minięciu ostatniej z nich zawracamy a po dopłynięciu do środkowej możemy kierować się w stronę brzegu.

Nurkując na Salt Pier warto zwrócić również uwagę na to co dzieje się w toni, Częstymi gośćmi są tutaj tarpony – przez swoje dosyć duże rozmiary, mylone często na pierwszy rzut oka z rekinami.

Najlepszą porą na nurkowanie na Salt Pier jest wczesny ranek i późne popołudnie (tuż przed zmrokiem). O tych godzinach kąt padania promieni słonecznych tworzy niesamowity spektakl, między filarami konstrukcji. Należy jednak pamiętać, że w tych porach może być tutaj tłoczno, szczególnie w weekendy. Z naszych obserwacji wynika jednak, że większość nurków nie pojawia się na nurkowiskach wcześniej niż o 9:00 rano, więc wchodząc do wody trochę wcześniej, mamy duże szanse na uniknięcie „tłumu”.

Nurkowanie nocne – Salt Pier to również doskonałe miejsce na nurkowanie nocne. Prosta nawigacja, niewielka głębokość i bogactwo nocnego życia – w szczególności makro – jest wielką atrakcją tego miejsca. W celu bezpiecznego nurkowania w nocy warto rozważyć zdobycie specjalizacji PADI Nurkowanie Nocne. W trakcie tego kursu nurkowania można zdobyć umiejętności nie tylko z zakresu bezpieczeństwa pod wodą w nocy, ale również podwodnej nawigacji nocnej.

Jak dostać się do Salt Pier?

Do Salt Pier najlepiej dostać się samochodem. Jadąc z centrum Kralendijk kierujemy się cały czas na południe, należy minąć lotnisko, za którym droga skręca nieznacznie od wybrzeża. Po około 1,2km wraca, tuż przy żółtym kamieniu oznaczającym miejsce nurkowe „The Lake”. Od tego znaku jedziemy dalej na południe mając po swojej prawej stronie morze a po lewej saliny – bez problemu rozpoznać je można po „fioletowym” kolorze wody. Po około 4km prostej drogi docieramy do Salt Pier, nie sposób ominąć tej wyróżniającej się konstrukcji. Parking znajduje się po prawej stronie drogi.

Jeżeli masz pytanie odnośnie możliwości nurkowania na Salt Pier – napisz do nas, postaramy się pomóc.